Obama vill återställa relationen med Iran

Barack Obama vill återställa relationen med Iran och nådde ut till landets ledare och befolkning i ett videomeddelande på fredagen.  Under det iranska nyåret erbjöd Obama ett löfte om en ny början som grundar sig på ömsesidig respekt. Budskapet är en dramatisk föränding i ton än den Bushadministrationen gav. Under Bush's ledning sågs Iran tillsammans med Nordkorea och Irak som en av de i ondskans axel.  Obama håller sitt löfte till den muslimska världen som han gav under sitt invigningstal. I videomeddelandet understryker Obama att han vill att Iran intar sin rättmätiga plats i gemenskapen av nationer. "Iran har den rätten men det kommer med verkligt ansvar" och "den platsen kan inte nås genom terror eller våld utan snarare genom fredliga handlingar som visar den sanna storheten av det iranska folket och dess civilisation".

USA, flera Europeiska länder och Israel misstänker att Teheran har försökt att åta sig kapaciteten att bygga kärnvapen, men Iran insisterar att dessa nukleära program endast är för fredliga ändamål.

Amerikanska källor släppte en rapport i förra månaden som säger att Iran är ett steg närmare kärnvapen och att landet har nog med uran för att göra en atombomb. Rapporten bygger på en analys av data från IAEA. Men källor inom IAEA varnade att dra sådana hastiga slutsatser av datan. Irans innehav av låganrikat uran skulle behöva omvandlas till höganrikat uran för att göra en bomb. Detta har ännu ej skett.

USA har haft hostila förbindelser med Iran sedan den islamiska revolutionen 1979, men Obamas  meddelande indikerar ett löfte om en "ny början" under ett nytt år.

RSS 2.0